Určenie: Nezáleží na pohlaví
Masahiro Yanagiba s dĺžkou čepele 270 mm je nôž s dlhou, štíhlou čepeľou, ktorý je možné použiť na veľmi tenké krájanie alebo filetovanie rýb. V ázijskej kuchyni Yanagiba sa najčastejšie používa pri príprave sushi alebo sashimi. Pre tradičné japonské nože je charakteristické, že je naostrený na jednej strane, čo umožňuje presné a plne kontrolované krájanie produktov, ktoré sa ľahko oddeľujú od noža a odhaľujú krásny a lesklý rezný povrch - čo je v japonskej kuchyni zásadný a cenený detail. Yanagi v japončine znamená vŕba a samotný názov noža pravdepodobne odkazuje na dlhé a pružné vetvy tohto stromu.
Nože tohto radu sú vyrobené z vysoko uhlíkovej nerezovej ocele VG-10, ktorá je derivátom molybdénu a vanádu MBS-26, ktorý prešiel trojstupňovým procesom kalenia, kým nedosiahne tvrdosť 58-59 HRC. Každú čepeľ doviedli k dokonalosti remeselníci s viac ako 30-ročnou praxou, ktorí nože povýšili na dokonalejšiu Masahiro na nebývalo ostrú úroveň.
Rukoväť bola vyrobená s charakteristickým japonským zmyslom pre detail z jasných magnóliové drevo vystužené plastovým krúžkom.
Vlastnosti
• dlhý nôž sa používa na rezanie iba na jednej strane ("smerom k sebe"), aby sa zabránilo kľukatému rezu a zanechal sa dokonalý rez
• veľmi tenké ostrie, ktoré umožňuje rezanie malou silou, aby nedošlo k rozdrveniu, rozbitiu alebo roztrhnutiu rezaných výrobkov
• nože sú vyrobené z veľmi tvrdej, ale odolnej ocele, ktorá umožňuje dokonalé ostrenie
• konštrukcia noža je určená na uľahčenie oddeľovania krájaných plátkov od roviny noža