Určenie: Nezáleží na pohlaví
Usuba je tradičný japonský nôž používaný na spracovanie zeleniny. Svojím vzhľadom pripomína úzky sekáčik alebo iný tradičný japonský nôž Nakiri, ale na rozdiel od toho je na jednej strane vyostrená. Brit je zvyčajne rovný alebo mierne zakrivený. Vďaka charakteristicky vysokej hlave je ruka dobre oddelená od dosky na krájanie, čo zaisťuje pohodlnú prácu pri krájaní. Majstri sushi používajú tento nôž katsuramuki, tj nôž na krájanie tenkých plátkov z bielej reďkovky, mrkvy alebo uhorky.
Nože tohto radu sú vyrobené z vysoko uhlíkovej nerezovej ocele VG-10, ktorá je derivátom molybdénu a vanádu MBS-26, ktorý bol podrobený trojstupňovému procesu kalenia, kým nedosiahne tvrdosť 58-59 HRC. Každú čepeľ doviedli k dokonalosti remeselníci s viac ako 30-ročnou praxou, ktorí nože povýšili na dokonalejšiu Masahiro na nebývalo ostrú úroveň.
Rukoväť bola vyrobená s charakteristickým japonským zmyslom pre detail z jasných magnóliové drevo vystužené plastovým krúžkom.
Tradičná japonská kuchyňa je založená prevažne na rybách a zelenine, ktoré sa pripravujú rôznymi spôsobmi. To si vyžaduje použitie špeciálne navrhnutých nožov, ktoré sú známe ako nože japonského typu. Nože ako Deba, Yanagiba a Usuba sú nástroje, ktoré by mal mať každý majster sushi.